Kwas azelainowy doskonały na trądzik, trądzik różowaty, przebarwienia, skórę naczyniową.

Kwas azelainowy zastosowany w kosmetologii i dermatologii wykazuje wielokierunkowe i niezwykle skuteczne działanie na trudne do wyleczenia schorzenia skóry. Pojawił się na rynku kosmetycznym jako substytut kwasu migdałowego i glikolowego. Kwas azelainowy ze względu na swoje szerokie spektrum działania ma zastosowanie w leczeniu problemów skóry trądzikowej, naczyniowej, skłonnej do rumienia, atopowej, łuszczycowej, oraz z tendencją do zapalenia mieszków włosowych.

Kwas azelainowy to naturalnie występujący organiczny kwas dikarboksylowy. Powstaje w organizmie w procesie utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, linolenowy), wchodzących w skład fosfolipidów błon komórkowych. Naturalnymi zewnątrzpochodnymi źródłami kwasu azelainowego są ziarna zbóż, takie jak pszenica, żyto, jęczmień.

ZastosowaniE KWASU AZELAINOWEGO

Kwas azelainowy stosowany jest w leczeniu zapalnego i niezapalnego trądziku różowatego. Jest doskonały w w leczeniu skóry skłonnej do rumienia, wrażliwej i płytko unaczynionej. Kwas azelainowy znalazł również zastosowanie w leczeniu trądziku pospolitego. Dużym atutem tej substancji jest jej potrójna aktywność, czyli działanie przeciwzaskórnikowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Dodatkowo dzięki właściwościom wybielającym i zdolności hamowania tyrozynazy doskonale sprawdza się w leczeniu przebarwień skóry, głównie przebarwień pozapalnych.

Kwas azelainowy jest również orzeciwutleniaczem i ma wyraźny wpływ łagodzący skórę. Kwas azelainowy sprawdza się w kuracjach skóry atopowej, skłonnej do podrażnień, a także w kuracji skóry łuszczycowej i ze skłonnością do zapalenia mieszków włosowych.

Działanie kwasu azelainowego

Kwas azelainowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne zarówno w stosunku do bakterii tlenowych, jak i beztlenowych. Nie powoduje wystąpienia oporności bakterii nawet przy długotrwałym stosowaniu (w przeciwieństwie do antybiotyków używanych w terapii trądziku). Sprawdza się w leczeniu trądziku zaskórnikowego i grudkowo-krostkowego. Przeciwdziała rozkładowi łoju i lipidów na składniki drażniące i nasilające zmiany trądzikowe. Zapobiega powstawaniu zaskórników poprzez wpływ na proces końcowej keratynizacji mieszków włosowych. Hamując tyrozynazę – kluczowy enzym melanogenezy uniemożliwia powstawanie przebarwień, ponadto blokuje aktywność nadaktywnych melanocytów. Redukuje przebarwienia po trądziku sterydowym, polekowym, młodzieńczym, kosmetycznym, a także opryszczce.

Efekty stosowania kwasu azelainowego

Rezultatem terapii kwasem azelinowym jest zmniejszenie wydzielania sebum przez gruczoły łojowe. Skóra staje się gładka i matowa, o wyrównanym kolorycie i strukturze. Stan skóry trądzikowej ulega znacznej poprawie, następuje zmniejszenie porów, zauważalna jest redukcja trądziku oraz likwidacja zaskórników. W przypadku skóry naczyniowej zaobserwować można eliminację rumienia i grudek. Dodatkowo kwas azelainowy wpływa na redukcję przebarwień i blizn potrądzikowych. Oprócz zwalczania problemów skórnych kwas azelainowy ma właściwości regenerujące i odmładzające. Jest idealny do cery wrażliwej i delikatnej, nietolerującej kwasu glikolowego czy migdałowego.

Wskazania:

• zapalny i niezapalny trądzik pospolity
• zapalny i niezapalny trądzik różowaty
• łuszczyca
zapalenie mieszków włosowych
cera naczyniowa
melasma i inne plamy barwnikowe

POZYSKIWANIE i wytwarzanie kwasu azelainowego

Mimo, że kwas azelainowy jest często produkowany na skalę przemysłową, do stosowania w produktach kosmetycznych składnik ten jest wytwarzany przez kilka gatunków zbóż. W swojej naturalnej formie, kwas azelainowy pełni istotną rolę w ochronie komórek roślin. Jeśli gatunek rośliny, który wytwarza kwas azelainowy styka się z potencjalnie szkodliwymi patogenami, uwalnia kwas azelainowy, co powoduje produkcję innej substancji znanej jako kwas salicylowy, ważny chemicznie, który jest niezbędny do walki ze potencjalnym zagrożeniem.

W warunkach przemysłowych, kwas azelainowy wytwarzany jest przepuszczając ozon przez kwas oleinowy. Po wyprodukowaniu, kwas azelainowy jest łączony z dodatkowymi składnikami w celu wytworzenia kremu lub żelu.

Przed użyciem kwasu azelainowego

Kosmetyki z kwasem azelainowym są preparatami o dobrej tolerancji. Podczas stosowania w walce z trądzikiem, kwas azelainowy może prowadzić do pieczenia, mrowienia lub swędzenia skóry. Jednak objawy te zazwyczaj ustępują w ciągu kilku tygodni od zastosowania a ich występowanie jest na ogół rzadkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *